Sluitingswedstrijd 18 december ’22

Het was lang geleden maar vandaag was het nog zo eens… het vroor stenen uit de grond! -11°C ‘s morgens, dat waren we niet meer gewoon.

In het donker vertrokken we naar de speurweide. Het was een prachtig winters landschap. Het grasveld was wit bevroren. Een idyllisch zicht bij een opkomende zon. Dit zou makkelijk kunnen worden voor onze deelnemende honden. Dachten sommigen…

Peter Vrancken met Shadow van de Kaiserquelle mocht de spits afbijten. Met een mooie 85 punten slaagden ze in hun opdracht. Vervolgens kwam Marcel Heylen, Cellie, aan de beurt. Een zeer gedreven Rammstein van de Ossies verscheen aan het speurplaatje. Je kon de spanning bij Cellie aanvoelen. Nochtans deden beide perfect wat ze moesten doen: heel knap speurwerk leveren. Het duo behaalde 93 punten en een ZG.

Vervolgens kwamen de meer ervaren honden aan de beurt. Mika de hond van Guido was na de eerste hoek even het noorden kwijt en begon zowaar aan een dwaalspoor. Vreemd want dat zijn we van Mika niet gewoon. Er bleven nog slechts 80 punten over. Gert en Reeza lieten zien hoe er op een bevroren veld gespeurd moet worden. Op enkele kleine details na werd het spoor in een rustig tempo en met een diepe neus perfect uitgewerkt en behaalde dit koppel 97 punten. Pixar en Jeroen hadden misschien teveel naar Mika gekeken? Ook zij gingen op gelijkaardige wijze de mist in. Er werden toch nog 86 punten gesprokkeld.

Na het speuren was het de beurt aan de honden die hun BH-proef wilden afleggen. Jircanis Royal Urko was erg wispelturig op het terrein en begreep zijn baasje niet altijd. Hier moet nog wat geoefend worden om het BH-certificaat te behalen. Maar dit komt zeker goed in de toekomst. De twee overige deelnemers slaagden wel in hun opzet. Tess van de Gulderij en Chili van Gut Korten kunnen vanaf nu aan het grotere werk beginnen. Zowel op het terrein als tijdens de verkeersproef verliepen de opdrachten zonder problemen. We onthouden wel de opmerking van de keurmeester dat meerdere deelnemers het BH-programma zelf niet goed onder de knie hebben. Het aantal opgelegde passen, het correct nemen van hoeken, rustig op het signaal van de keurmeester wachten, het zijn vaak dingen die begeleiders over het hoofd zien. Misschien wat zenuwen?

Omdat dit een erg kleine wedstrijd was vandaag, beslisten we om de gehoorzaamheid en het pakwerk nog voor het middagmaal af te werken. Peter behaalde 85 punten in gehoorzaamheid en Gert en Reeza lieten heel mooi werk zien: 95 punten. Met slechts twee honden aan de aftrap was er voor Carl weinig werk aan de winkel. Shadow was niet echt overtuigend in het pakwerk en behaalde 75 punten. Voor Gert werd het nu een spannend moment. Zou Reeza in het stellen zich in de mouw vastbijten? En ja hoor, na zoveel weken noeste trainingsarbeid werden beide vandaag beloond! Het totaal plaatje leverde 92 punten op en een IGP-3 certificaat.

Na deze proef konden we aan tafel. De warme kantine en het lekkere middagmaal deed ons goed. Na het dessert volgde de prijsuitreiking en kon iedereen tevreden naar huis.

Wie wilde was nog op tijd om de finale van het WK-voetbal in zijn zetel bij te wonen.